miercuri, 4 septembrie 2013

WHO IS MR. VLADIMIR FILAT SAU DE CE HOŢI AU RAITING MARE IN CEA MAI SĂRACA TARA DIN EUROPA!



Astăzi la toate colțurile se vorbește despre faptul că Vladimir Filat a preluat controlul asupra Băncii de Economii a Moldovei. Presa a relatat cu lux de amănunte cum Timp de 3 ani, Vladimir  Filat şi anturajul său au jefuit BEM de peste 1 miliard de lei, iar în final a creat o comisie "guvernamentala"  care finalizat procesul. Banal vorbind: a furat-o.  Mulți consideră ca fostul premier s-a dedat la jafuri ordinare a proprietății publice la amurgul carierei sale. Este greșit.  Va propun să ne amintim  de isprăvile din tinerețea fostului premier și să ne răspundem la întrebarea de ce hoții au raiting mare în cea mai săracă țară din Europa.  

WHO IS MR. VLADIMIR FILAT? 

Vladimir Filat, a devenit cunoscut la finele anilor 90 datorita unei operații de răsunet: vânzarea a sase avioane “TU-154? unei firme rusești, prin negocieri directe, de către o comisie speciala al cărei președinte a fost Vladimir Filat. Cele sase aparate de zbor, dintre care doar doua erau scoase din uz, au fost vândute pentru 1 milion 110 mii dolari.

FALIMENTAREA INDUSTRIEI TUTUNULUI

Mai apoi, Vladimir Filat, în calitatea sa de director general al Societății Comerciale “RoMold Trading SRL”, cu sediul la Iaşi, a semnat cu “Tutun SA” (Combinatul de tutun din Chișinău), la 8 octombrie 1997, un “contract de distribuire exclusiva” pe teritoriul României a tuturor produselor de tutun ale combinatului. Chiar si după numirea în funcția de director al Departamentului Privatizării si Administrării Proprietății de Stat, Vladimir Filat (PD), contrar legislației in vigoare, si-a continuat activitatea de om de afaceri. In conformitate cu clauza 5.1 a contractului, "Romold Trading" urma sa achite în avans prețul fiecărui transport. Aceste prevederi contractuale nu au fost respectate niciodată, la sfârşitul anului 1998 "Romold Trading" fiind dator Combinatului de tutun 657.017 lei (sau 107.867,5 dolari SUA).

Aflându-se în funcția de director general al Departamentului privatizării si administrării proprietății de stat, Vladimir Filat își continua afacerea, în calitatea sa de funcționar de stat, și în prejudiciul “Tutun SA”….constituiau 1 milion 576 mii 501 lei moldovenești  De menționat ca “Tutun SA” avea, în 1998, datorii fata de Bugetul de Stat, la capitolul impozite, de aproape 70 milioane lei moldovenești  Aceste fapte au fost confirmate si de controlul efectuat la S.A. "Tutun-CTC" de către Departamentul Control Financiar si Revizie al Ministerului Finanțelor la solicitarea Comisiei de ancheta.   

DOSAR PENAL IN ROMÂNIA

Pentru afacerea cu țigări “MT” coordonata de Vladimir Filat a fost intentat un dosar la Parchetul Iași, trimis apoi Parchetului Tribunalului București. Potrivit rechizitoriului, Filat urma sa fie trimis in judecata, după stabilirea întregii activități infracționale, inclusiv cea sub incidența Legii Siguranţei Naționale a României. Vladimir Filat a montat o adevărata rețea infracțională si de influenta la diverse niveluri decizionale ale statului roman – Direcția Generala a Vămilor  Ministerul Finanțelor – pentru a aduce țigări “MT” de contrabanda. Organele Politiei județului Iași, împreuna cu ale altei instituții de control, au organizat, la 12 septembrie 1998, un flagrant prin care au fost capturate patru TIR-uri cu 1.852.400 pachete ţigări MT de contrabanda, in valoare de 7.409.600.000 lei (româneşti).
Captura a fost posibila si datorita intervenţiei in acest caz a SRI, care a monitorizat, potrivit mandatului nr. 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, convorbirile telefonice ale lui Filat si a stabilit conexiunile cu autoritati si oameni de afaceri din România, precum si organizarea transportului ilegal, pus la punct cu toate detaliile de Vladimir Filat.


Din materialele anchetei declanşate în Româna rezultă, că Vladimir Filat, împreună cu cetăţenii României, Stan Ionel – director general al Societăţii Comerciale „ROMOLD Trading” SRL Iaşi, Burlacu Cristian – angajat al societăţii menţionate şi Burlacu Gheorghe – adjunctul şefului vămii Iaşi, s-au asociat în scopul săvârşirii infracţiunilor pe teritoriul României, iar la 12 septembrie 1998, prin folosirea documentelor vamale false, au importat din Republica Moldova ţigări în cantitate de 1.852.400 pachete „MT”, în valoare de 7.409.600.000 lei româneşti.

Prin rechizitoriul nr.1597/P/1998 din 15 februarie 1999 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Stan Ionel, Burlacu Cristian şi Burlacu Gheroghe. În cadrul urmăririi penale au fost expediate interpelări în adresa Serviciului Vamal, a fost solicitată Combinatului “Tutun CTC” prezentarea pachetului de documente aferent comercializării ţigărilor firmei „ROMOLD Trading” SRL Iaşi şi exportării (documentelor de vămuire) în România. Documentele menţionate au fost nimicite din motivul expirării termenului de păstrare.

La 22 noiembrie 1999 de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie a României în adresa Procuraturii Generale a Republicii Moldova a parvenit solicitarea de a prelua urmărirea penală în privinţa cetăţeanului Republicii Moldova Vladimir Filat.

CUM A SCĂPAT VLADIMIR FILAT DE PUŞCĂRIE IN DOSARUL "ŢIGARETA"? 

Ex-procurorul general Mircea Iuga a avut un rol important si in exonerarea lui Vladmir Filat de răspundere în dosarul "ţigareta".   Partidul Democrat  din care făcea parte şi Vladimir Filat l-a numit în funcţia de procuror general pe  Mircea Iuga. Acesta era ruda prin alianţa cu ex-deputatul (PD) Gheorghe Marin. (În 2007  Gheorghe Marin, a  părăsit PD şi a fondat împreună cu Vladimir Filat PLDM). Mircea Iuga a l-a rugămintea  protectorilor săi din Parlament, a acceptat să acopere matrapazlâcurile lui Vladimir Filat, prin torpilarea, ani în şir, a urmăririi penale în acest caz.  Dosarul penal în cazul "ţigareta" - (nr.2008978044) a fost clasat in anul 2009, când Vladimir Filat deţinea funcţia de Prim Ministru al Republicii Moldova.

LISTA DOSARELOR PENALE PRONITE IMPOTRIVA LUI VLADMIR FILAT

Pe lângă afacerile “TU 154? si “Combinatul de Tutun Chisinau”, care s-au aflat si in atenţia Comisiei de ancheta a Parlamentului, Vladimir Filat a mai fost implicat si in alte scandaluri de corupţie. Iată lista dosarelor penale intentante împotriva lui Vladimir Filat:

- nr.2004036626, pornită la 08.12.2004 pe semnele componenţei de infracţiune prevăzute de art.328 alin.(3) lit.a) Cod penal, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie ai Primăriei mun. Chişinău şi Departamentului Privatizării;
- nr.2008028169, pornită la 07.08.2008 pe semnele componenţei de infracţiune prevăzute de art.328 alin.(3) lit.d) Cod penal, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie ai Primăriei mun. Chişinău şi ai S.A. „Edilitate” la înstrăinarea pensiunii „Moldova” din or. Truscaveţ (Ucraina);
- nr.2004028042, pornită la 09.04.2004 pe elementele infracţiunii prevăzute de art.329 alin.(1) Cod penal, pe faptul neglijenţei în serviciu comise de către persoanele cu funcţii de răspundere ale Departamentului Privatizării în cadrul realizării acţiunilor statului în S.A. „IPTEH”;
- nr.2008036570, pornită la 30.06.2008 în baza art.185 alin.(3) Cod penal (în redacţia anului 1961) pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie din cadrul Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat la privatizarea patrimoniului SA” Ciment” din or. Rezina. Actualmente, în cadrul cauzei penale este dispusă şi se efectuează expertiza judiciar-contabilă, care nu este finisată;
- nr.2008978043 (Procuratura Anticorupţie) pornită în baza elementelor infracţiunii prevăzute de art.185 alin.(3) Cod penal (în redacţia anului 1961) pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, săvîrşite de către persoane cu înalte funcţii de răspundere din cadrul Guvernului Republicii Moldova, Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, Companiei de Stat „Air Moldova” la comercializarea a 6 avioane TU-154B;

După acest CV impresionat, mai este cineva mirat de ce Vladimir Filat a furat Banca de Economii a Moldovei? Nu, deoarece în cea mai săracă ţară din Europa,  dacă furi cu vagonul n-ai nici o șansă sa ajungi la pușcărie. 


Mai are cineva dubii de ce suntem cea mai săracă ţară din Europa?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu