vineri, 1 noiembrie 2013

PARLAMENTUL A NUMIT UN MAGISTRAT TORŢIONAR IN FUNCTIA DE JUDECĂTOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTIŢIE


Astăzi Parlamentul Republicii Moldova a făcut încă un pas hotărât pentru reformarea justiției. Cu votul a 71 deputați, au  numit-o în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție pe controversata magistrata Liliana Catan.

Societatea, spre deosebire de cei 71 de deputați care au votat-o,  nu a uitat cum aceasta distinsa doamna cu ochi de sticlă, a condamnat la comanda regimului comunist oameni nevinovați la ani grei de pușcărie. Cazul ex-ministrului apărării  Valeriu Pasat nu este unicul. Acesta,  având bani sa-și angajeze o apărare eficientă și sa organizeze o mediatizare adecvata, a scăpat de sentința ilegala de 10 ani de pușcărie.  Spre deosebire de Pasat, ale sute de victime ale magistratei cu ochi de sticla putrezesc și azi prin pușcării fără nici o șansă de reabilitare. Judecând dosarul penal fabricat la indicația personala a lui Vladimir Nicolaevici Voronin, judecătoarea Liliana Catan a executat docil și obedient, indicațiile primite de a menține în vigoare sentința de 10 ani privațiune de libertate, adoptate într-un proces închis, derulat după toate canoanele staliniste.

La 16 decembrie 2009 Curtea Supremă de Justiție (unde urmează sa activeze Liliana Catan), a  constatând ilegalitatea deciziei adoptate de judecătoarea Liliana Catan si l-a achitat pe Valeriu Pasat  toate capetele de acuzare în legătură cu semnarea Acordului din 10.10.1997 cu Departamentul de Stat al SUA.  Ulterior, în octombrie 2010, Guvernul a fost obligat să recunoască în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (cererea nr. 15594/06) încălcarea drepturilor lui Valeriu Pasat în cadrul acestui așa numit proces, fiind obligat şi să achite zeci de mii de Euro.  In luna iunie 2013, în conformitate cu Legea nr. 1545,  Valeriu Pasat a câștigat procesul privind  acțiunile ilegale ale judecătoarei Liliana Catan, obținând  o recunoaștere suplimentară a violării drepturilor sale și un prejudiciu suplimentar. Exact peste o luna de zile, la 2 iulie 2013 Consiliul Superior al Magistraturii a propus-o pe magistrata  Liliana Catan pentru promovare la Curtea Supremă de Justiție. Probabil pentru merite deosebite în edificarea statului de drept.

La 9 iulie 2013 Valeriu Pasat, a adresat o scrisoare deschisăpremierului Iurie Leancă, președintelui parlamentului Igor Corman, lui VladFilat și Marin Lupu, prin care descria calvarul prin care l-a trecut proaspăt-numitajudecătoare la Curtea Supremă de Justiție.
După cum era și de așteptat, aceasta scrisoare a rămas fără nici o reacție. In Republica Moldova, in vizorul opiniei  publice ajung exclusiv dosarele si judecătorii care au atins  interesele celor de la putere. Numirea unui torționar in funcția de judecător al CSJ, arata odată în plus mizeria si ipocrizia care guvernează clasa noastră politica. Judecătorii au însușit o lecție clara: dacă nu treci calea celor de la putere poţi vinde nestingherit dosare, poți băga oameni nevinovați la pușcărie! Risc-zero!  Cazul judecătoarei Liliana Catan confirma acest lucru.
Judecătorul Gari Bivol l-a amendat pe ministrul de interne Dorin  Recean pentru ca nu venea la judecată si s-a ales cu o procedura disciplinara intentata de însuși Ministrul Justiției (!). Liliana Catan a băgat lume nevinovată la pușcărie si a fost avansata la CSJ. Mesajul este cât se poate de clar.  
…din alt punct de vedere, din moment ce judecătorul Nicolae Timofte după ce l-a băgat la casa de nebuni  pe disidentul Gheorghe David, pentru naționalism si propaganda antisovietică, a ajuns sef de stat, de ce  sa ne mire ca cineva care doar (!) a băgat la pușcărie un om nevinovat a fost avansată la Curtea Suprema de Justiție!   

Deşi se vorbeşte despre reforma justiţiei la tot pasul, in realitate are loc o regrupare a forțelor  pentru conservarea intangibilității celor care ani buni au creat abuzuri si in final au adus aceasta țară în pragul prăpastiei. Reformarea unui sistem format din oameni care toată viata lor profesionala a comis abuzuri și ilegalități, este la fel cum ai arunca nucile în pod cu furca.

La 25 decembrie 2012 Valeriu Pasat a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Concomitent cu  el a fost ales si Ion Hadârca, care azi a votat promovarea judecătorului torționar la Curtea Supremă de Justiție.  Domnul Ion Hadârca, care este o persoana culta,  ar fi trebuit sa-și răspundă la următoarea întrebare: Este in spiritul valorilor europene sa numești la Curtea Suprema de Justiție un judecător torționar care a băgat la pușcărie oameni nevinovați  la comanda regimului? Domnii Igor Corman, Vladimir Filat, Marian Lupu, Iurie Leanca, Oleg Efrim ar fi trebuit să-și răspundă și ei la o întrebare: ar fi ei de acord ca odată cu trecere în opoziție, dosarele penale ale domniilor lor sa fie judecate de magistrata Liliana Catan? Poate dl Mihai Poalelungi, este mulțumit să aibă la C.S.J. judecători cu un asemenea background? 

Multa lume nu-l place pe Valeriu Pasat. Nici mie nu-mi este cea mai simpatica persoana, in mod special după toate combinațiile cu popimea din 2010. Scriu aceste rânduri nu pentru a-l apăra pe Valeriu Pasat. Ceea ce nu este în stare sa înțeleagă conducerea noastră este ca Liliana Catan urmează să deţină această funcţie până la atingerea vârstei de 65 de ani. Dacă deciziile adoptate de Liliana Catan la Curtea de Apel erau anulate de Curtea Suprema de Justiție  cine va anula deciziile ilegale pe care le va adopta Liliana Catan în noua funcție?

P.S. Duminică, la mitingul organizat de guvern, o voi căuta cu  ochii pe judecătoarea Liliana Catan. N-o sa mă mire dacă am s-o vad strigând in gura mare Vilnius! Vilnius! Vilnius! Vilnius!

Mihai Pruteanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu